صنایع دستی نصیری دوستدار محیط زیست
صنایعدستی نقش بسیار مهمی در حفظ محیط زیست ایفا میکند. این صنایع از طریق استفاده از منابع طبیعی محلی و مواد اولیه تجدیدپذیر، به حفظ محیط زیست کمک میکند و امروزه جزئی از صنایع خلاق محسوب میشوند.
خلاقیت ذهنی هنرمندان و ابداعات فکری تولیدکنندگان محصولات هنری دستساز در طول دورانهای مختلف باعث شد این محصولات ارزش افزودهای بیشتر از سایر محصولات داشته باشند. بهخصوص زمانی که محصولات ماشینی و کارخانهای راهشان را به بازار پیدا کردند، ارزش صنایعدستی چندین برابر شد.
در کنار مفاهیم خلاقانه و حفظ الگوهای اصیل که در صنایعدستی به چشم میخورد، حمایت این محصولات از محیط زیست و منابع طبیعی مورد دیگری است که اهمیت بالایی در بین مردم پیدا کرده است؛ چراکه این صنایع در بسیاری از موارد کمترین برداشت را از طبیعت و محیط زیست داشته و منشأ آلودگیهای مخرب نیستند.
همانطور که گفته شد محصولات تولیدشده در عرصه صنایعدستی، هم به لحاظ ارزش افزوده ظرفیت رقابتی بالایی با نمونههای خارجی دارند و هم مصداق بارز صنعت سبز هستند؛ زیرا از مواد اولیه ارزان، بومی و تجدیدپذیر در تولید آنها استفاده میشود.
تولید صنایع دستی مسی به طرق زیر در حفظ محیط زیست اثرگذار است:
- استفاده از منابع طبیعی: تولیدکنندگان صنایع دستی مسی معمولاً از مس استخراج شده از معادن استفاده میکنند. با استفاده هوشمندانه و پایدار از منابع معدنی، میتوان تأثیرات منفی استخراج مس را کاهش داد و حفظ منابع طبیعی را تسهیل کرد.
- کاهش آلودگی آب و خاک: تولید صنایع دستی مسی معمولاً نیاز به استفاده از فرآیندهای شیمیایی متعددی دارد که درصد بالایی از آب مصرفی را میطلبد. با استفاده از تکنیکهای پاک، مثلاً استفاده از سیستمهای بسته شستشو و تصفیه مجدد آب، میزان آلودگی آب کاهش یافته و مصرف آب کاهش مییابد. علاوه بر این، صنایع دستی مسی میتوانند از مواد شیمیایی آلوده کننده کمتری استفاده کنند و از این طریق آلودگی خاک را کاهش دهند.
- بازیافت و استفاده مجدد: این بازیافت قطعات مسی به کاهش تولید زباله و استفاده مجدد منابع مسی کمک میکند.
- حفظ فرهنگ و هنر محلی: تولید صنایع دستی براساس فرهنگ و هنر محلی صورت میگیرد. با حمایت از این صنایع، فرهنگ محلی حفظ میشود و با انتقال این فرهنگ به کشورهای دیگر و آیندگان میتوان نحوه برخورد و استفاده از صنایع دستی را آموزش داد و در گروی آن، با جلوگیری از مصرف کالاهای بیکیفیت، در تداوم محیط زیست اثر گذاشت و جامعه را بر تمرکز بر شیوههای پایدار در جوامع تشویق کرد.
- کارایی انرژی: بسیاری از فرآیندهای صنایع دستی نسبت به تولیدات صنعتی بزرگ، مصرف انرژی کمتری دارند. صنعتگران در حوزه صنایع دستی اغلب از تکنیکهای سنتی که مبتنی بر کار دستی است یا از تجهیزاتی که نیاز به انرژی کمتری دارند، استفاده میکنند. درنتیجه این امر با کاهش مصرف انرژی در بخش تولید صنایع دستی، کاهش گازهای گلخانهای و آلودگی زیست محیطی را به همراه خواهد داشت.
- توسعه جامعه: تولید صنایع دستی اغلب منبع درآمدی برای جوامع روستایی و حاشیه نشین است. صنایع دستی با توانمندسازی صنعتگران محلی و ارائه فرصت های اقتصادی، به معیشت پایدار کمک می کند و فشار بر اکوسیستم های شکننده را کاهش می دهد.
- فرصتهای آموزشی و افزایش آگاهی: صنایع دستی میتواند بهعنوان ابزار آموزشی برای افزایش آگاهی در مورد مسائل زیست محیطی عمل کند. صنعتگران می توانند شیوههای سازگار با محیط زیست را در کار خود بگنجانند و به مصرف کنندگان در مورد اهمیت مصرف و تولید پایدار آموزش دهند.
به طور کلی، صنایع دستی جایگزینی سازگار با محیط زیست برای کالاهای تولید انبوه، با تاکید بر ارزش مهارتهای سنتی، منابع محلی و میراث فرهنگی و در عین حال به حداقل رساندن ردپای آلودگی زیست محیطی ارائه میدهد.
صنایع دستی نصیری بهعنوان یکی از تولیدکنندگان ظروف صنایع دستی در کشور از ابتدای فعالیت خود سعی کرده به نحوی در بهبود عوامل اجتماعی و فرهنگی تاثیر بگذارد و در راستای حفظ محیط زیست ایران نقشی هرچند کوچک ایفا کند.